מילים לועזיות לילדים.
הנכדים שלנו שולטים בסלנג ובמונחים הקשורים לאינטרנט ולטלפוניה הרבה יותר טוב מאתנו. כדי להוכיח שגם לנו יש ידע וכדי לנסות לעורר בהם עניין, בואו ננסה ללמד אותם מעט מילים לועזיות.
למשל, נסביר להם מה פירוש המילה "אקדמיה" ונוסיף את המילה "אקדמאי". אם הם לא מתחילים לפהק, נסביר גם שמקור המילה משם יער שהיה מצפון לאתונה, בירת יוון. שם היער היה "אקדמוס" והיוונים האמינו שהוא שייך לאלה אתנה, אלת החוכמה . ביער זה לימד אפלטון את תלמידיו. האם הבוגרים יותר שמעו על אהבה אפלטונית ויודעים מה פירושה?
האם הם שמעו את המילה "קמפוס" ? בדרך כלל מתכוונים לקמפוס כשמדברים על אוניברסיטה. מקור המילה הפעם מלטינית, שפת רומא העתיקה, שם הקמפוס היה שטח ששימש לחיילים מקום לתרגילים ואימונים. היום , הקמפוס משמש להקניית ידע באוניברסיטה- וגם לפעילויות פחות משכילות .
הנכדים ודאי שמעו את המונח "אוניברסיטה" והם בוודאי גם יודעים מה זה. אבל מעניין אם הם יודעים שהמילה נגזרת מהמילה הלטינית "אוניברסוס" -או באנגלית "יוניברס":UNIVERS . הפירוש של המילה היא "עולם, תבל, יקום" - ושיקום מי שלא יודע! המילה "אוניברסוס" היא צירוף של שתי מילים לטיניות: אוני – שפירושה "אחד" ו"וורסוס" שפירושה "להפוך".
ומה לגבי "סטודנט"? לא תאמינו, אבל על פי ויקיפדיה מקור המילה במונח STUDERE שפירושה:" לכוון את ההתלהבות אל.." האם כל הסטודנטים יודעים שהם אמורים ללמוד בהתלהבות?
בואו נבדוק אם הנכדים יודעים מה פירוש המילה "מקסימום". למילה הזאת יש מילה בעברית – מירב. מקור המילה "מקסימום" בלטינית, ופירושה "הכי-(הכי הרבה, הכי גדול) וכו' ".
כמובן שזה הזמן לספר גם על המלה "מינימום". הנכדות ודאי שמעו על חצאית "מיני" ואפילו על "מקסי".
מה לגבי המילה "אופטימי"? כדאי לספר להם שמקור המילה בלטינית, בה המילה "אופטימום" פירושה "הטוב ביותר". ומה פירוש המילה "פסימי"? מקור המילה מלטינית PESSIMUS שפירושה "הכי גרוע". ואולי למבוגרים יותר כדאי להזכיר שפסימיסט הוא אופטימיסט בעל ניסיון, ושניסיון הוא המונח שאנשים מעניקים לכישלונות שלהם.
לקינוח, בדיחה מהמציאות: מתנדב של עמותת "ידיד לחינוך" בבית ספר יסודי מלמד את ילדי כתות ב' מילים לועזיות, ביניהן לימד את המילה "אקטואלי". גיא חוזר לביתו ואמו אומרת לו:
- גיא, תוריד בבקשה את הזבל.
-אימא, זה לא אקטואלי!
אם ברצונכם לקרוא על רעיונות נוספים לבילוי עם הנכדים, אתם מוזמנים לגלוש לאתר "מעניין את הסבתא".
קורה שורץ www.saba-sabta.co.il